Diákoknak

„Különös világban élünk, ahol a diákok csak saját oktatásukat feláldozva tiltakozhatnak jövőjük tönkretétele ellen. Különös világban élünk, de az én generációm ezt a világot kapta örökségül. És nincs belőle másik.” – Greta Thunberg

Greta Thunberg 16 éves környezetvédő aktivista péntekenként iskola helyett a svéd parlament előtt demonstrál. A generációja jövőjéért aggódó diáklány azt szeretné elérni, hogy a svéd törvényhozás tartsa magát a Párizsi Egyezményben foglalt széndioxid-kibocsátási vállalásaihoz, ezzel késleltetve, vagy akár megelőzve a klímakatasztrófa bekövetkeztét. Azét a katasztrófáét, amelynek okozói az előző és jelen generációk, de elszenvedői a most élő fiatalok és utódaik lesznek. Példáján felbuzdulva a világ 270 városában több mint 20 ezer fiatal tüntetett és tüntet azóta is a klímaváltozás ellen.

Greta bátorságát és kitartását a jó ügy érdekében a legnagyobb világszervezetek is elismerték. Felszólalt az ENSZ klímacsúcsán, tartott TED-beszédet, és beszélgetésre invitálták a davosi Világgazdasági Fórumra is. 2019-ben Nobel-békedíjra terjesztették elő.

A világ válaszúthoz érkezett, de még nem késő cselekedni. Ti is tehettek azért, hogy nagyobb figyelem irányuljon a generációtokat fenyegető klímakatasztrófára. Hallassátok a hangotokat! Tartsatok figyelemfelkeltő akciókat iskolátokban vagy egyéb szervezett megmozdulás keretében, hogy minél többen meghallják Greta megfontolandó üzeneteit! A lebonyolításhoz tőlünk is kérhettek segítséget az ujszaszi.gyorgyi@afrikaert.hu e-mail címen.