föld napja

Április 22-e immár 50. alkalommal a Föld napja

Április 22-e immár 50. alkalommal a Föld napja

Magyarországon idén 30., világszerte pedig már félszázadik alkalommal rendezik meg a Föld napját, amelynek idei fő témája a biológiai sokféleség megőrzése. Az esemény hivatalos szervezői kiemelik: a WWF Élő bolygó jelentése szerint agyonnyomjuk a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, pedig létünk alapja az élővilág változatosságának fenntartása. Csatlakozzunk mi is ehhez a cselekvő, önszerveződő környezetvédelmi megmozduláshoz, amellyel minden élőlény jövőjéért teszünk.

A természet ősi egyensúlyát nagymértékben veszélyezteti az ember durva beavatkozása. Az erdőirtás, a rovarölőszerek és műtrágyák használata nyomán pusztul a Föld oxigént termelő tüdeje, fajok ezrei halnak ki, és egyre szennyezettebbé válnak a természetes édesvízraktárak. A WWF tanulmánya szerint a biológiai sokféleség csökkenéséért főleg a táplálkozásunk, azon belül is a húsfogyasztás felelős. Egy még sokkolóbb adat tanúsága szerint az összes erdőirtás 73%-a azért történik, hogy földet biztosítsanak az állatoknak szánt takarmány termesztéséhez.

Lássuk, mit tehetünk mi, egyének azért, hogy visszafordítsuk ezt az öngyilkos folyamatot, amelyre egyes kutatások szerint mindössze 10 évünk maradt!

  1. Csökkentsük étrendünkben az állati eredetű termékek arányát. Így kevesebb erdőt irtanak majd ki azért, hogy termőföldet biztosítsanak a húsukért és tejükért tartott haszonállatok takarmányának.
  2. Ültessünk fát és más zöld növényt, amely oxigént termel, árnyékot ad, élőhelyet és élelmet nyújt a vadon élő állatok számára!
  3. Komposztáljunk, a hulladékot pedig gyűjtsük szelektíven! A legjobb, ha csomagolásmentes élelmiszereket vásárolunk, így eleve sokkal kevesebb hulladékot termelünk. Ezáltal csökken a lerakókba kerülő szemét mennyisége, ami nem mérgezi tovább az élővilágot.
  4. Ne vásároljunk messziről érkező termékeket; fogyasszunk hazai, lakóhelyünk környéként termelt élelmiszert! A szállító járművek így a hosszú út során nem szennyezik feleslegesen a környezetet és a levegőt.
  5. Használjunk tömegközlekedést, járjunk biciklivel, ha pedig autóval megyünk, igyekezzünk minél többen együtt utazni!
  6. Tanítsuk meg játékosan a legkisebbeknek is, hogyan élhetnek a bolygóért és más élőlényekért felelős módon!
  7. Csatlakozzunk a Föld napja valamelyik eseményéhez, tegyünk tettekkel és tudásunk átadásával is a faji sokszínűség megőrzéséért!

A fentiek is bizonyítják, helyi cselekedeteinknek milyen óriási globális következménye lehet. Ez egybecseng a globális nevelés elveivel, amit tanulmányozva és megértve mi is aktívan felléphetünk a kedvezőtlen globális folyamatok megváltoztatásáért. Figyeljük az ökolábnyom-számlálót is, amellyel tudatosan alakíthatjuk úgy mindennapi életünket, hogy az kevésbé káros hatással legyen a faji sokszínűségre. Végül pedig, igyekezzünk a teljes év során ennek megfelelően élni, hiszen a Föld napja egyik jelmondata szerint is: „egyetlen nap kevés”.

A Föld napja hazai rendezvényeiről az érdeklődők ezen a linken tájékozódhatnak. Kérjük minden aktivitás, rendezvény kapcsán vegyék figyelembe az aktuális vírusvédelmi ajánlásokat!

Képforrás: Pixabay