madarak

Madárfajok segíthetnek a Fenntartható Fejlődési Célok megértésében

A császárpingvin, a daru, a fecske, a kolibri, a vadgerle vagy a mezei veréb is azon fajok közé tartozik, amelyek segíthetnek az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Céljának (SDGs) közérthetőbbé tételében. A „17 SDG – 17 madár” című kiadvány minden célhoz egy-egy madár jellemző tulajdonságait és életmódját társítja, így a faji sokszínűség szempontjából vizsgálva egyszerűbbé válhat a célok megértése és a cselekvés is. Az Afrikában élő tarvarjú például nagy túlélő, és folyton életkörülményei javításán fáradozik, tehát a szegénység felszámolásáért harcoló 1-es számú Fenntartható Fejlődési Célhoz kapcsolható.

tarvarjú

A közönséges daru hatékonyan tanítgatja fiókáit, így a minőségi oktatásért küzdő 4-es számú célt testesíti meg.

daru

Az 5-ös számú cél alapján tudjuk, hogy az egyenlőség nem csupán alapvető emberi jog, de egy békés, gazdag és fenntartható világ alapfeltétele is. A császárpingvin ezt az egyenlőséget képviseli. A legnagyobb pingvinfaj leginkább egyedi szaporodási szokásairól ismert. A faj egyedei minden évben hosszú utat tesznek meg, hogy párosodjanak, és fiókáikat etessék, a folyamatból pedig a hím és nőstény egyedek egyaránt kiveszik a részüket.

A mezei veréb főleg hómezők és rétek lakója; élelmet is ezeken a helyeken gyűjt. Ha azonban a bolygó tovább melegszik, élőhelye hamarosan elpusztulhat, vagy drasztikusan lecsökkenhet. Így ez a madár a 13-as számú célt testesíti meg, miszerint sürgős intézkedésekre van szükség a klímaváltozás és hatásainak leküzdéséhez.

veréb

A szépsége miatt kihalással fenyegetett jácintkék ara a 10-es számú célt, vagyis az országokon belüli és azok közti egyenlőtlenségek megszüntetését jelképezi.

ara

A házi veréb a jövőben is az ember mellett, egészséges városokban szeretne élni. Így tökéletes képviselője a 11-es számú célnak, amely fenntartható városok és közösségek megvalósítására törekszik.

veréb

A vadgerle az agresszív mezőgazdasági tevékenység áldozata, tehát szimbóluma lehet a 12-es számú célnak, vagyis a felelős termelés és fogyasztás propagálásának.

vadgerle

A lunda a tengerek túlhalászásának egyik elszenvedője, így szorosan kapcsolódik a 14-es számú célhoz, amely az óceánokat, tengereket és ezek erőforrásait védelmezi.

lunda

A madarak tehát számos Fenntartható Fejlődési Cél jelképei, egyúttal a bolygó egészségének indikátorai is lehetnek. A fekete rigó jelenléte például a vizek tisztaságát jelzi.

2030-ig már csak alig 10 évünk maradt, hogy az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célját megvalósítsuk. Kövessük tehát a madarak nyomát, és törekedjünk egy fenntarthatóbb, igazságosabb és békésebb világ megteremtésére.

A cikk alapjául szolgáló kiadványt a Get Up and Goals! spanyolországi csapata szerkesztette. Az írás eredeti nyelven az alábbi linken olvasható: 17 aves para mostrar el camino para alcanzar los ODS.