zero waste

Zero waste: büfé az AKG iskolai vásárán

A Budapesten található Alternatív Közgazdasági Gimnázium minden évben Adventi vásárt, illetve a jövő év eleji írásbeli felvételihez kapcsolódó tájékoztatót rendez. Ilyenkor nagyon sok ember megfordul az iskola épületében, ahol viszonylag hosszú időt töltenek el. Ezért a programnak minden éveben része egy büfé, amit hagyományosan a hetedik évfolyam diákjai szerveznek és valósítanak meg. Ez ebben az évben sem volt másképp. Azonban a mostani hetedik évfolyam diákjai és patrónusai egy nagy célt tűztek ki maguknak, mégpedig azt, hogy a büfét környezetbaráttá és hulladékmentessé (Zero Waste) tegyék.

Miért gondolták azt a hetedik évfolyamra járó diákok, hogy ennek a büfének környezetbarátnak kell lennie? A mai világban egyelőre, szinte(!) lehetetlen egy megszokott életstílus mellett, műanyagmentesnek lenni. Azt próbáltuk megmutatni az embereknek, hogy nem a teljes műanyagmentesség a fontos. Már az is elég, ha valami kicsit tesznek, a jobb jövőért. Ha 7 milliárd ember tesz egy valamit a környezetért, az máris 7 milliárd tett. Illetve mi úgy gondoltuk hogy ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekből jóval kevesebb van a kelleténél és ezzel a lépéssel nem csak az AKG-ban vagyunk elsők, hanem – talán kis túlzásokkal – egész Budapesten is. Továbbá, ha a vendégeket is megszólítjuk, plakátok és egy kérdőív formájában, akkor azzal nem csak mi fogjuk tudni azt, hogy megtettük ezt a lépést, hanem az emberek figyelmét is felhívjuk erre az egyre sürgetőbb és fontosabb témára.

Továbbá kérdés az is, hogy mit értettünk a “Zero Waste” alatt? A hetedik évfolyam egy olyan büfét szerette volna létrehozni, amelyik minél kevesebb káros anyagot, például pálmaolajat, műanyagot vagy hasonlókat használ. Ez persze nagyon sok kutatást és utánajárást igényelt, továbbá megnehezítette az egyes alapanyagok beszerzését, illetve megnövelte az árukat is, szerencsére egy nemes cél érdekében.

Mit tettünk mi annak érdekében, hogy mindezt betartsuk és tényleg hulladékmentesek legyünk? A büfé előtt egy nappal az évfolyam egy kis csoportja ellátogatott a közeli piacra, ahol friss és hazai (MAGYAR TERMÉK) zöldségeket és gyümölcsöket vásárolt. Továbbá a sajtot is a közeli sajtszaküzletben szereztük be, az általunk árult (sós és édes) sütemények pedig mind házi készítésűek voltak.

A büfét az azt megelőző napon hatalmas előkészületek előzték meg, például a megfelelő szelektív kukák kihelyezése, illetve figyelemfelhívó plakátok elkészítése és kiragasztása.

Eljött a büfé napja, és mi szorgosan szolgáltuk ki a kedves (és olykor nem olyan kedves 🙂 ) vásárlókat. Most lássuk azokat a lépéseket, illetve intézkedéseket, amiket azért tettünk, hogy a büfét a környezetbaráttá tegyük.

Lépések, amiket a környezet megóvásáért tettünk:

 • Nem használtunk műanyag poharakat és evőeszközöket, helyettük papír és kerámia poharakat, illetve fém evőeszközöket és papírtálcákat használtunk.
 • Nem használtunk Nutellát és egyéb más pálmaolajat tartalmazó ételeket.
 • Minden étel, amit felszolgáltunk, házi készítésű volt.
 • A zöldségeket a piacról, a tejet és a sajtot a közeli sajtboltból hoztuk (fuchstej.hu)
 • Nem csak mi voltunk környezettudatosak, hanem vendégeinket is erre ösztönöztük egy kérdőíven keresztül, amit egy QR kód beolvasásával érhettek el.
 • A mosogatáshoz bio mosogatószert és természetes anyagból (kókusz) készült szivacsot használtunk. A háromfázisú mosogatás edényekbe engedett vízzel történt, így a csapból nem folyt el feleslegesen a víz.
 • A gyümölcssalátát, műanyag tálkák helyett, befőttesüvegekben szolgáltuk ki, amikért betétdíjjat kértünk, így is csökkentve a hulladékot.
 • A pohár környezettudatossá válását megoldottuk az IKEA (ikea.hu) visszaváltható kerámiapoharai megvásárlásával. Erre is betétdíjjat szabtunk ki.
 • Nem volt papír alapú étlap, hanem a vendégeink egy QR kódot beolvasva tekinthették meg ajánlatunkat.

Nehézségek, amikbe ütköztünk a kivitelezés során:

 • Az összes fontos alapanyag műanyag zacskóban, illetve csomagolásban érkezett, így rengeteg műanyag hulladékunk keletkezett, már a büfé elején.
 • Nehéz volt eladóként is szelektíven gyűjteni, nem mindenre volt energiánk :), így ami hulladék a büfé közben keletkezett, az nagyrészben nem a megfelelő szemetesbe került.

Mindenki tanulhat az AKG-s diákok példájából, gratulálunk nekik!