víz világnapja

Március 22. – A víz világnapja

A globális felmelegedés okozta klímaváltozás leginkább a földi vízkészleteket veszélyezteti. Így egyre valószínűbb, hogy az olaj után a tiszta víz lesz a következő földi erőforrás, amelyért háborúk folynak majd. A víz világnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány víztakarékossági tippet, amelyekkel mi is tehetünk bolygónk vizeinek megőrzéséért.

Takarékosság

– Szereltessük meg a csöpögő csapokat és WC tartályokat. Ezzel évente akár 9 ezer liter vizet is megtakaríthatunk.

– A háztartási szennyvíz 9%-a a WC öblítésével keletkezik. Helyezzünk a WC tartályba egy kisebb üres palackot, így az kevesebb vízzel is megtelik, mégis ugyanolyan hatékonysággal működik majd. Emellett a WC öblítésére használhatunk úgynevezett szürkevizet is, amely általában a fürdő- és mosogató, valamint a mosó- és mosogatógép elhasznált vizét jelenti.

– Ha 2 perccel lerövidítjük a zuhany alatt töltött időt, 30%-kal kevesebb tiszta vizet használunk el.

– Szerezzünk be víztakarékos zuhanyfejet, amellyel elképesztő mértékben, akár évi 20 ezer literrel is csökkenthetjük a tusolás során felhasznált vízmennyiséget.

– Zárjuk el a csapot fogmosás, borotválkozás vagy hajmosás közben, így percenként 10 liter vízzel kevesebb folyik el feleslegesen.

– A modern mosógépek egy része már a töltet súlya alapján állítja be a vízfelhasználást, a mosogatógépek pedig képesek a szennyeződés mértéke szerint meghatározni a program hosszát. Ha tehetjük, vásároljunk ilyen eszközöket, vagy csak teli töltettel indítsuk be a mosó- vagy mosogatógépet.

Kert

– Nyáron locsoljunk kora reggel vagy késő este. Ilyenkor alacsonyabb a hőmérséklet, így a növények hatékonyabban használják fel az öntözővizet.

– Locsoláshoz használjunk összegyűjtött esővizet vagy úgynevezett szürkevizet, amely általában a fürdő- és mosogató, valamint a mosó- és mosogatógép elhasznált vizét jelenti. Szürkevíz alkalmazásakor ügyeljünk arra, hogy a környezetre ártalmatlan tisztító- és tisztálkodószereket használjunk.

– Ültessünk szárazságtűrő növényeket, amelyek életben tartásához nem szükséges a mindennapos, bő vízzel való locsolás. Gyökereiket fedjük be mulccsal vagy szalmával, így kevesebb vizet párologtatnak.

Étrend

– Együnk több zöldséget és kevesebb húst. Ne feledjük: egy 15 dekás marhahússzelet előállításához 2 500 liter vízre van szükség.

– A tehéntejet cseréljük szója- vagy zabtejre, ezek gyártásához ugyanis jóval kevesebb vizet használnak fel, vagy akár otthon is egyszerűen elkészíthetők.

Tudatos vásárlás

– Egyetlen kilogramm pamut előállításához 10 ezer liter, egy pamutból készült nadrág legyártásához pedig 8 ezer liter vízre van szükség. Vásároljunk inkább használt ruhát, háztartási eszközt és bútort, így az új termékek előállításakor nem keletkezik vízhasználat.

Energia

– A víz mozgatása, kezelése, melegítése rengeteg energiát emészt fel, a víztakarékossággal tehát energiát is spórolunk.

– Ha tehetjük, szereltessünk fel napkollektort, így a vízmelegítéshez felhasználhatjuk a természet erejét.

A víz világnapja minden évben felhívja figyelmünket legértékesebb természeti kincsünk megóvására. Tudatossággal és megfelelő fogyasztói döntésekkel azonban minden nap tehetünk azért, hogy még sokáig legyen mindenki számára elegendő éltető víz bolygónkon.

Források:

https://www.watercalculator.org/

https://www.watercorporation.com.au/save-water/water-saving-tips

https://waterfootprint.org/en/water-footprint/personal-water-footprint/

https://www.volusia.org/services/growth-and-resource-management/environmental-management/natural-resources/water-conservation/25-ways-to-save-water.stml

Képforrás: Pixabay