klímamozgalom

Fridays for Future – A fiatalság békés mozgalma a földi élet megmentéséért

2018 augusztusában egy pénteken Greta Thunberg 15 éves diáklány leült a svéd parlament lépcsőjére, és elkezdte csendes tüntetését, hogy a döntéshozókat komolyabb fellépésre sarkallja a klímaváltozás ellen. Az egyszemélyes demonstráció végül tömegmozgalommá nőtte ki magát, és Fridays for Future néven mostanra hetente fiatalok és nem annyira fiatalok százezreit mozgatja meg világszerte. A szelíd forradalom azóta számos nagy sikert ért el: Greta több komoly, nemzetközi eseményen mondott beszédet, szavára figyel a világ, és nem utolsósorban tömegekkel érttette meg, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet valamit a Föld klímájának megmentéséért.

Egy forradalom útjára indul

Greta a TEDxStockholm nevű rendezvényen beszélt arról, mikor és hogyan döbbent rá a globális felmelegedés iszonyú hatásaira. 8 évesen hallott először a jelenségről, és elmondása szerint már ekkor sem értette: miért nem ezzel van tele a sajtó? Hiszen a helyzet súlyosabb, mintha világháború dúlna. 2018-ban Svédországon kivételesen katasztrofális hőhullám és erdőtüzek söpörtek végig. Greta ekkor döntött úgy, nincs idő tétlenkedni, és mihamarabb megoldást kell találni a szó szerint égető problémára.

Greta magányos tüntetése óriási médiavisszhangot kapott, és soha nem látott, békés tiltakozáshullámot indított el. 2019. március 15-én felhívására 82 országban, 957 helyszínen 1,4 millió diák demonstrált világszerte. A Fridays for Future mozgalomhoz köthető második globális klímasztrájk május 24-ére, a négynapos Európa Parlamenti választás második napjára esett, amelynek eredményeiből kitűnik: az embereket foglalkoztatja a klímaváltozás kérdése, sőt, Németországban ez lett a választás leghangsúlyosabb témája.

Szeptemberben világszerte több sztrájk is jelzi, a polgárok mennyire komolyan gondolják a tiltakozást az eddigi tehetetlenséggel szemben. Új-Zéland szeptember 27-ére szervez országos sztrájkot, a globális felmelegedéssel szembeni fellépést hiányolva, szeptember 20-án pedig általános klímasztrájkra hivatkozva az Egyesült Királyságban szüntetik be a munkát, 1926 óta először.

Aki felelősen gondolkodik, velünk van!

Úgy tűnik, a felelős nagyvállalatok is fogékonyak Greta üzeneteire. A legnagyobb környezetvédő szervezetekkel karöltve a Ben & Jerry’s jégkrémgyártó, a Lush kozmetikai cég és az Atlassian szoftvervállalat is támogatását fejezte ki, arra sarkallva munkatársaikat és üzletfeleiket, hogy vegyenek részt a klímatüntetéseken, és a mindennapokban is tegyenek a globális felmelegedés ellen. A Lush például bejelentette, hogy szeptemberben a globális klímasztrájkok egy-egy napjára mind a 250 USA-beli és kanadai boltját és termelő egységét bezárja, ezzel támogatva a Fridays for Future mozgalmat.

A tudósok is egyértelműen a Fridays for Future klímamozgalom mellé álltak. Szakértők Európa szerte nyílt levelekben és más fórumokon támogatták a tüntetőket, és elmondták: a tudományos tények alátámasztják a fiatalok félelmeit, vagyis a Föld valóban végveszélyben van. A politikusok körében természetesen nem egyértelmű a demonstrációk támogatása, ki-ki saját pártállásának megfelelően nyilatkozik az eseményekről. António Guterres ENSZ-főtitkár azonban a következőket nyilatkozta: „Az én generációm elmulasztott megfelelően reagálni a klímaváltozás jelentette kihívásokra. Ennek a mai fiatalok a kárvallottjai. Nem csoda, hogy dühösek.”

A fentiek tükrében egészen hihetetlen, hogy mindez egy copfos kamaszlánnyal kezdődött, aki megértette és felmérte az őt és utódait fenyegető veszélyt. A beindult mozgalmat pedig nem lehet megállítani: szeptember 20-ára és 27-ére is globális klímasztrájkot hirdettek. A Fridays for Future mozgalom arca és motorja tehát nem pihen, de vele együtt fiatalok százezrei sem nyugszanak. Miért is tennék? Hiszen az ő jövőjük forog kockán.