Szakmai találkozó a globális nevelés helyzetéről a visegrádi országokban

A North-South Center 2015-ös, Zágrábban megrendezett kongresszusának fő témája a globális állampolgárságra nevelés nemzeti tantervekbe illesztése volt. Május 23-án Budapest adott otthont annak a szakmai találkozónak, amelyen a kitűzött célok megvalósulását és a program eredményeit értékelték. Hasonló szemináriumot először 2018-ban, Varsóban rendeztek. Az esemény Csehország, Lengyelország és Szlovákia után másodszor kapott helyet Budapesten. A beszélgetés fókuszában ezúttal a globális nevelés kutatási lehetőségei és a jó gyakorlatok bemutatása állt.

A North-South Centre az Európai Unió és az Európa Tanács programjának keretében 2009 óta szervez hasonló szemináriumokat. Céljuk, hogy közös platformot biztosítanak az EU tagországok oktatási szakembereinek, hogy megvitathassák a globális nevelés nemzeti tantervekbe foglalásának leghatékonyabb módjait.

A budapesti rendezvényen a 4 visegrádi országból és más államokból összesen 24-en vettek részt. Előadást tartott Ditta Dolejsiova, a Global Education Network Europe (GENE) munkatársa és Stefan Grasgruber-Kerl, a CONCORD globális nevelés munkacsoportjának társelnöke. A résztvevők között voltak a nemzeti platformok, a cseh FoRS, a lengyel Grupa Zagranica, a szlovák PMVRO és a magyar HAND (Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség) képviselői is.

Az egynapos rendezvény felszólalói ismertették, saját országukban hogyan halad a globális nevelés tanrendbe illesztése, népszerűsítése és elfogadtatása. Szóba került az is, milyen fontos szerepet tölt be a globális nevelés a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában, majd az egyetemek, kutatóintézetek és civil szervezetek együttműködési lehetőségeiről esett szó.

Az egyik legfontosabb észrevétel az oktatási intézmények és a civil szektor együttműködésének jelentősége volt. Az oktatási szakemberek segítségével ugyanis a civil szervezetek hatékonyabban érhetik el legfőbb célcsoportjukat, a pedagógusokat és a diákokat.  A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a pedagógusok számára ezentúl is továbbképzéseket kell szervezni a globális nevelés témakörében, és folyamatosan vizsgálni az elért eredményeket. Az eseményt lezáró pódiumbeszélgetésen az elmúlt évek tanulságai, valamint a regionális és uniós együttműködés jövője volt a téma.

A szakmai találkozóról szóló összes anyag itt érhető el.